早教吧 育儿知识 作业答案 考试题库 百科 知识分享

阅读理解ATrainFloatingOnAirAtrainthatfloatsonair?It'snotmagic-it'smagnets(磁).Andit'sclosetoreality.InVirginiaUSAthefallof2002atrainwithnowheels

题目详情

阅读理解

A Train Floating On Air

  A train that floats on air? It's not magic-it's magnets(磁).And it's close to reality.

  In Virginia USA the fall of 2002 a train with no wheels traveled on air and carried college students across their campus.In Japan a whisper-quiet railway engine hovered and raced at 350 miles per hour using magnets and electricity as the power.And in China a magnet train line linked Shanghai with nearby Pudong Airport.

  These trains use magnetic levitation(悬浮)technology “maglev” for short.They use the same rules as the magnets you pick up at home or school:opposite poles of magnets attract each other and like poles repel each other.

  How does it work?

  Powerful magnets on the bottom of train repel magnets on the track which is actually just a magnet-filled guiding way.With a magnetic field of sufficient force the train will go hovering on air which seemed impossible to us in the past.

  When an electrical current is sent through the track the train moves.Turn the current backwards and the train slows down.

  Maglev doesn't rely on the friction(摩擦力)of wheels on track so it can climb a much steeper hill than a traditional train.And it can travel easily in snow and ice something that could bring normal trains to a screaming stop.

(1)

This passage is about ________.

[  ]

A.

maglev

B.

magnets

C.

levitation

D.

electricity

(2)

Which of the following is a repelling action?

[  ]

A.

B.

C.

D.

(3)

What can we learn from the text?

[  ]

A.

A magnet-filled guiding way is formed inside a maglev train.

B.

Instead of electricity magnets are used as the power of a maglev.

C.

Maglev trains can climb hills with the help of magnet wheels.

D.

Electric currents decide the movements of a maglev train.

(4)

What is the difference between a maglev train and an ordinary train?

[  ]

A.

A maglev train can climb mountains without power while an ordinary one can't.

B.

A maglev train can travel in college campus while an ordinary train is not allowed.

C.

Travelling without a track a maglev train is safer and smoother than an ordinary one.

D.

Floating on a track a maglev train is faster quieter than an ordinary railway train.

▼优质解答
答案和解析
答案:1.A;2.B;3.D;4.D;
解析:
(1) 主旨大意题。本文主要介绍了磁悬浮列车的运行原理及主要优点,因此不难判断出答案是A。 (2) 难。图形识别题。根据对磁悬浮列车的运行原理的介绍,可知答案应选择B。 (3) 细节题。根据第6段When an electrical current is sent through the track the train moves.Turn the current backwards and…说明磁悬浮列车的运行是受电控制的。 (4)   
解析:
细节归纳题。因为磁悬浮列车不是在轨道上运行的,不会受到与轨道的摩擦,因此它的速度较普通列车快且不会发出噪声。   文章大意:磁悬浮列车是当今世界上最先进的交通工具,本文主要介绍了磁悬浮列车的运行原理及主要优点。