早教吧 育儿知识 作业答案 考试题库 百科 知识分享

阅读理解Therepairmantoldme“NochargeProfessorPan!”We’refriends.“I’dratherpay”Ireplied.“Ifit’sfreeIcan’taffordit!”Chineseoftenref

题目详情

阅读理解

  The repairman told me “No charge Professor Pan!” We’re friends.

  “I’d rather pay ” I replied.“If it’s free I can’t afford it!”

  Chinese often refuse payment for professional services insisting “We’re friends now!” But then they show up later to ask me to tutor them in English or get them into an American university and I wish I’d have just paid the 30 yuan I owed them in the first place!

  According to the Americans “There is no free lunch.” means that there’s a price for everything.And I’m always looking around to figure out what this means.

  Many of our neighbours have given us fruit or flowers or costly teas never asking anything in return.For years a bicycle repairman has repeatedly refused to let me pay him.“Wait until you have something major to fix!”he insists.

  I mentioned to a peasant friend that I wished I had a stone mill to grind(磨)flour for bread.A month later he showed up with a beautiful mill that he’d had his uncle in the countryside carve from a solid block of granite(花岗石).

  Chinese generosity(慷慨)is a real education for Americans like me who would rather avoid social entanglements(纠纷)and just hand over the money.But cash can’t compensate(补偿)for the greatest gift-friendship.

  When an American saw some of my friends sitting on bamboo stools under the trees sipping(呷)tea he said “They must have nothing better to do.” “Actually ” I said “they are professors with plenty to do.But probably you are right in saying that at this moment they have nothing better to do.And neither do I!”

  And I joined the group.When chatted about tea and Chinese cooking and how much my boys have grown since we arrived.One man said “They were pocket-sized when you came here.Now they’re taller than you.How time flies!”

  How life flies.And Chinese are smart enough to share what they know they cannot keep.They freely give off their time never too busy to help a friend.And they are teaching me slowly to both give and receive.So the next time someone says “No charge.We’re friends!” I will thank them heartily.But if they show up later asking me to tutor them in English I’ll make sure they tutor my son in Chinese as well because there’s still no free lunch.

(1)

Why did the author insist paying the repairman while he was offered free repairs?

[  ]

A.

Because he was an upright man.

B.

Because he didn’t know the repair man.

C.

Because he thought it natural to pay for other’s service.

D.

Because he didn’t want to help others in return.

(2)

Generally the author thinks that ________.

[  ]

A.

Chinese are generous and always ready to help their friends

B.

Chinese are good at exchange of equal values

C.

Chinese are free enough to drink and chat with their friends

D.

Chinese are helpful but don’t treasure time

(3)

The best title for the passage should be “________”.

[  ]

A.

Still No Free lunch

B.

A Good Lesson From Chinese

C.

True Help Or Not

D.

Learn To Both Give And Receive

(4)

Which of the following is TRUE?

[  ]

A.

All the Chinese that once gave the author help have asked him to tutor them in English.

B.

When a peasant knew the author needed a mill he made one for the author himself.

C.

The author thinks that Chinese are wise enough to enjoy the limited life.?

D.

The author is not used to the Chinese ways to make friends.

▼优质解答
答案和解析
答案:1.C;2.A;3.A;4.C;
解析:
(1) 细节理解题。美国人信奉:There is no free lunch没有免费的午餐。得到了别人的服务,就要付钱。 (2) 作者在文中感慨到,中国人的好客不像美国人,美国人宁愿给钱而不愿陷入纠纷。 (3) A项既风趣,也扣题,与文章的最后一句相对应。 (4) 主观推断题。作者通过与中国人的交往,赞扬了中国人的慷慨大方。也就是说,他对中国人的生活态度十分欣赏,这从最后一段中一句话“And Chinese are smart enough to share what they know they cannot keep”也看得出来。