Asthesunroseadewdrop(露珠)wokeup.Thereitsatonaleafcatchingthesunlight.Proudofitssimplebeautyitwasveryhappy.Arounditwereotherdewdropssomeonthesameleafandsomeonotherleaves.Thedewdropwa
As the sun rose a dewdrop (露珠) woke up. There it sat on a leaf catching the sunlight. Proud of its simple beauty it was very happy. Around it were other dewdrops some on the same leaf and some on other leaves. The dewdrop was sure that it was the best the most special dewdrop of them all.
Ah it was good to be a dewdrop.
The wind blew and the plant began to shake tipping (使倾斜) the leaf. The dewdrop became frightened as it started to move towards the edge of the leaf. Why was this happening? Things were comfortable. Things were safe. Why did they have to change? Why? Why?
The dewdrop reached the edge of the leaf. It was sure that this was the end. The day had only just begun and the end had come so quickly. It seemed so unfair. It seemed so meaningless. It tried hard to do whatever it could to stay on the leaf but it was no use.
Finally it fell. Below there was a mirror. A reflection(反射)of the dewdrop seemed to be coming up to meet it. Closer and closer they came together until finally... the little dewdrop became a part of the great pond (池塘). Now the dewdrop was no more but it was not destroyed.
It had become one with the whole.
1.According to Paragraph 1 we know that the dewdrop _____.
A.didn’t get on well with other dewdrops B.thought its beauty was too simple
C.regarded itself as the best dewdrop D.couldn’t get any sunlight
2.The dewdrop became _____ as it started to move towards the edge of the leaf.
A.afraid B.happy C.proud D.comfortable
3.Which of the following is TRUE according to the story?
A.There was only one dewdrop on the leaf.
B.The dewdrop did nothing before falling.
C.The mirror in the story refers to(指) the pond.
D.The dewdrop was actually destroyed.
4.The story mainly tells us that _____.
A.we should work together against difficulties
B.people should not be too proud of themselves
C.one should work hard for his/her goals
D.it’s good to become one with the whole
1.C
2.A
3.C
4.D
分 析:
这篇短文通过介绍一个露珠的一生,来告诉我们,个体只有融入集体才能变得更强大。
1.根据第一段The dewdrop was sure that it was the best the most special dewdrop of them all.描述,可知选C。
2.根据第二段The dewdrop became frightened as it started to move towards the edge of the leaf.描述可知选A。
3.联系下文until finally... the little dewdrop became a part of the great pond (池塘). ,描述,可知这面镜子指的是池塘。故选C。
4.根据短文最后Now the dewdrop was no more but it was not destroyed.It had become one with the whole.描述,可知只有融入集体自己才能变得更强大,选D。
考点:
故事类记述文阅读
点评:
本文浅显易懂,层次分明,学生很容易把握文章中心内容。答题中注意带着问题阅读短文,一般就能顺利找出答题依据。对于不能直接找到根据的问题注意联系上下文,根据短文中心总结出正确答案。
有三堆珠子,每堆有黑白两色珠子.第一堆里的黑珠子占第一堆珠子的五分之二.第二堆黑白珠子数的比是3: 2020-04-26 …
小红想做一串项链,要使红珠子数量是黄珠子的6倍.我有8颗黄珠子,54颗红珠子.(1)如果黄珠子数量 2020-05-13 …
1.小红想做一串项链,要使红珠子数量是黄珠子的6倍.(我有8颗黄珠子,54颗红珠子) (1)如果黄 2020-05-13 …
小红想做一串项链,她有8颗黄珠子,54颗红珠子,要使红珠子的数量是黄珠子的6倍.(1)如果黄珠子数 2020-05-13 …
如图所示,黑珠白珠共86个图:一个黑珠一个白珠三个黑珠一个白珠三个黑珠一个白珠,穿成一串,这串珠中 2020-05-21 …
“被吵醒”是用bewokenup还是用wokeup我这些天经常被吵醒要用被动语态吗,我怎么看到有些 2020-06-15 …
getup,rise,wokeup,putup的区别 2020-07-22 …
Asthesunroseadewdrop(露珠)wokeup.Thereitsatonaleafca 2020-10-29 …
阅读理解7:00am:wokeup.itwassunnybuttherewasacoldwindbl 2020-10-30 …
英语翻译7:00am:Wokeup.Itwassunnybuttherewasacoldwindbl 2020-10-30 …