早教吧 育儿知识 作业答案 考试题库 百科 知识分享

ThebreakingnewsofMoYan'sNobelPrizeinLiteratureonThursdayeveningsoonarousedpubliccuriosityofthe57yearoldChinesewriter:WhywasithimthatwasfavoredbytheSwedishAcademy?Bornin1955intoaruralfamily,Modroppedoutofs

题目详情
The breaking news of Mo Yan's Nobel Prize in Literature on Thursday evening soon aroused public curiosity of the 57yearold Chinese writer:Why was it him that was favored by the Swedish Academy?
Born in 1955into a rural family,Mo dropped out of school and became a farmer when he was a teenager.He joined the military and devoted himself to writing after the Cultural Revolution (1966-1976).
Less than half an hour after the announcement,Mo's works turned to soldout status at China's major online book sellers.One lucky buyer wrote in an online comment:"Rushed to purchase,but to my shame,I have not read any of his novels."
Although Mo was entitled one of the top domestic literature awards before the Nobel Prize,he is not the most popular novelist in China,in either the book market or in reputation.
Mo's novel"Big Breasts & Wide Hips,"translated by Howard Goldblatt,tells a story of a mother who struggled and suffered hardship and intertwined fates with Chinese people in the 20th century.His more recent work"Frog"more directly criticized China's onechild family policy,which helped control the country's population explosion but also brought tragedies to rural residents in the past 60years.
"I think the reason why I could win the prize is because my works present lives with unique Chinese characteristics,and they also tell stories from a viewpoint of common human beings,which is above differences of nations and races,"Mo said on Thursday evening to Chinese journalists.Mo also said many folk arts originated from his hometown,such as clay sculpture,paper cuts,traditional new yearpaintings,have inspired and influenced his novels.
With more Chinese writers like Mo,the world could learn a more real China.Perhaps,this is another reason for the Swedish Academy's choice.

52.What can we conclude from the second paragraph?___
A.Mo's life experiences.
B.Mo's family life.
C.Mo devoted himself to writing.
D.Mo had a gift for writing.
53.What can we infer from the passage?___
A.Mo didn't got any national awards before he won the Nobel Prize.
B.Mo was the top novelist in China before he won the Nobel Prize.
C.Mo's novels have attracted many people to read.
D.Mo's novels are all based on his daily life.
54.Which of the following have no effect on Mo's novels according to the passage?___
A.Clay sculpture.   B.Paper cuts.
C.Folk arts.        D.Beijing opera.
55.According to the passage,we know that___.
A.Big Breasts & Wide Hips'leading role is one happy mother
B.Big Breasts & Wide Hips criticized China's onechild family policy
C.Frog came out earlier than Big Breasts & Wide Hips
D.Frog shows benefit as well as shortcoming of one China's policy.
▼优质解答
答案和解析
32.答案:A 主旨大意题.根据第二段的内容可知,第二段主要讲述了莫言的出生时间、家庭背景、受教育程度及后来的生活情况等人生经历,故选择A.
33.答案:C 推理判断题.根据文章第三段的Less than half an hour after the announcement,Mo's works turned to soldout status at China's major online book sellers.可知,他获奖后,作品吸引了很多人去阅读,故选择C.
34.答案:D 细节理解题.根据倒数第二段的Mo also said many folk arts originated from his hometown,such as clay sculpture,paper cuts,traditional new yearpaintings,have inspired and influenced his novels.可知选项D没有涉及,故选择D.
35.答案:D 细节理解题.根据文章倒数第三段的His more recent work"Frog"more directly criticized China's onechild family policy,which helped control the country's population explosion but also brought tragedies to rural residents in the past 60 years.可知,《蛙》谈到了计划生育政策的利和弊.故选择D.
看了 Thebreakingnew...的网友还看了以下: