TheCubaniguana(大蜥蜴)isaspeciesoflizard(蜥蜴)oftheiguanafamily.ItisthelargestoftheWestIndianrockiguanasoneofthemostendangeredgroupsoflizards.Thisspecieswithredeyesandathicktailisoneofth
The Cuban iguana(大蜥蜴) is a species of lizard(蜥蜴) of the iguana family. It is the largest of the West Indian rock iguanas one of the most endangered groups of lizards. This species with red eyes and a thick tail is one of the largest lizards in the Caribbean.
The Cuban iguana is primarily herbivorous; 95% of its diet consists of the leaves flowers and fruits from as many as 30 plant species including the seaside rock bush and various grasses.However Cuban iguanas occasionally consume animal matter and individuals have been observed eating the dead flesh of birds fish and crabs The researchers wrote that quite a few people on Isla Magueyes could have caused this incident.
The Cuban iguana is distributed throughout the rocky southern coastal areas of mainland Cuba and its surrounding islands with a wild population booming on Isla Magueyes Puerto Rico. It is also found on the Cayman Islands of Little Cayman and Cayman Brac where a separate subspecies occurs. Females guard their nest sites and often nest in sites half destroyed by Cuban crocodiles. To avoid the attack from them the Cuban iguana often makes its home within or near prickly-pear cacti (仙人掌).
In general the species is in decline more quickly on the mainland than on the outlying islands. One of the reasons for their decline is habitat destruction caused by the over consuming of farm animals housing development and the building of tourist resorts on the beaches where the animals prefer to build their nests. Although the wild population is in decline the numbers of iguanas have been sharply increased as a result of captive-breeding(圈养) and other conservation programs.
1.The underlined word "herbivorous" (Paragraph 2) probably means .
A. dangerous B. gentle
C.flesh-eating D. plant-eating
2.Why does the Cuban iguana build its nest near prickly-pear cacti?
A. To keep itself cool.
B. To avoid crocodiles' attack.
C. To stay away from people.
D.To get the food easily.
3.How many reasons are mentioned for the habitat destruction?
A. Two. B.Five. C. Four. D. Three.
4.What's the author's purpose of writing the text?
A. To give us a brief introduction to the Cuban iguana.
B. To show he is concerned about the Cuban iguana.
C. To explain reasons for the Cuban iguana's decline.
D. To draw people's attention to the endangered Cuban iguana.
1.D
2.B
3.D
4.A
试题分析:本文主要介绍古巴大蜥蜴的种族分类,生活习性和筑巢习惯等等。就目前情况看来,因为栖息地被破坏古巴大蜥蜴的种类在逐渐减少。
1. 词义猜测题。根据后文95% of its diet consists of the leaves flowers and fruits from as many as 30 plant species including the seaside rock bush and various grasses可知古巴大蜥蜴的食物中95%都是叶子,花和水果等,说明它是食草动物。故选D.
2. 细节题。根据第三段Females guard their nest sites and often nest in sites half destroyed by Cuban crocodiles. To avoid the attack from them the Cuban iguana often makes its home within or near prickly-pear cacti 可知,为了避免古巴鳄鱼Cuban crocodiles的攻击,the Cuban iguana经常把巢穴建在仙人掌旁边。故选B.
3. 细节题。根据第四段habitat destruction caused by the over consuming of farm animals housing development and the building of tourist resorts on the beaches where the animals prefer to build their nests可知the over consuming of farm animals,housing development和the building of tourist resorts on the beaches是造成栖息地破坏的原因,共三个。故选D.
4. 作者意图题。本文介绍了古巴大蜥蜴的种族分类,习性和筑巢习惯等等,并说明因为种种原因它们的数量在减少。由此可见本文只是对古巴大蜥蜴的一个介绍,故选A.
考点:
考查说明类短文阅读
划去下面加粗字的不正确读音。肆虐(lüènüè)璀璨(cuīcuǐ)土炕(kēngkàng)松脂( 2020-05-13 …
A.斑斓(lán)惊诧(zhà)冥冥世界(míng)B.缠绕(rào)浩瀚(hàn)撒手人寰(hu 2020-06-28 …
A、悖(bèi)谬翎(lín)毛赧(nǎn)然咬文嚼(jiāo)字B、脉(mò)脉提(dī)防吮( 2020-06-28 …
A.亵渎(dú)虬干(qiú)冗杂(rǒng)诘责(jí)B.贮蓄(zhù)蓦然(mò)山岚(lá 2020-07-02 …
看拼音写词语。nàozhōng响了,懒(lǎn)羊羊不想起床。正在tángāngqín的美羊羊走过 2020-07-05 …
若准线方程是f(x,y)=0,z=0,当母线的方向向量是S={L,m,n}时,柱面方程为f(x-L 2020-07-09 …
①chán娟貂chán肆无忌dàndān精竭虑②荒dàn垂xiántǐng而走险tǐng身而出③烟 2020-07-16 …
定义:如果10b=n,那么称b为n的劳格数,记为b=d(n).(1)根据劳格数的定义,可知:d(1 2020-07-21 …
设l,m,n为三条不同的直线,a为一个平面,对于下列命题:①若l⊥a,则l与a相交;②若m⊂a,n⊂ 2020-11-02 …
下列字形和划线字注音全部正确的一项是()(3分)A.蹂躏(lìn)蜕变(tuò)凝视(níng)枯涸 2020-12-15 …