早教吧 育儿知识 作业答案 考试题库 百科 知识分享

阅读理解:Supposewebuiltarobot(机器人)toexploretheplanetMars.Weprovidetherobotwithseeingdetectors(探测器)tokeepitawayfromdanger.Itispoweredentirelybythesun.S

题目详情

阅读理解:

  Suppose we built a robot(机器人)to explore the planet Mars.We provide the robot with seeing detectors(探测器)to keep it away from danger.It is powered entirely by the sun.Should we program the robot to be equally active at all times?No.The robot would be using up energy at a time when it was not receiving any.So we would probably program it to stop its activity at night and to wake up at dawn the next morning.

  According to the evolutionary(进化的)theory of sleep evolution equipped us with a regular pattern of sleeping and waking for the same reason.The theory does not deny(否认)that sleep provides some important restorative functions(恢复功能).It merely says that evolution has programmed us to perform those functions at a time when activity would be inefficient and possibly dangerous.However sleep protects us only from the sort of trouble we might walk into; it does not protect us from trouble that comes looking for us.So we sleep well when we are in a familiar safe place but we sleep lightly if at all when we fear that bears will nose into the tent.

  The evolutionary theory explains the differences in sleep among creatures.Why do eats for instance sleep so much while horses sleep so little?Surely cats do not need five times as much repair and restoration as horses do.But cats can afford to have long periods of inactivity because they spend little time eating and are unlikely to be attacked while they sleep.Horses must spend almost all their waking hours eating because what they eat is very low in energy value.Moreover they cannot afford to sleep too long or too deeply because their survival(生存)depends on their ability to run away from attackers.

(1)

The author uses the example of the robot in space exploration to tell us ________.

[  ]

A.

the differences between robots and men

B.

the reason why men need to sleep

C.

about the need for robots to save power

D.

about the danger of men working at night

(2)

Evolution has programmed man to sleep at night chiefly to help him ________.

[  ]

A.

keep up a regular pattern of life

B.

prevent trouble that comes looking for him

C.

avoid danger and inefficient labour

D.

restore his bodily functions

(3)

According to the author we cannot sleep well when we ________.

[  ]

A.

are worrying about our safety

B.

are overworked

C.

are in a tent

D.

are away from home

(4)

Cats sleep much more than horses do partly because cats ________.

[  ]

A.

need more time for restoration

B.

are unlikely to be attackers

C.

axe more active than homes when they are awake

D.

spend less time eating to get enough energy

(5)

Which of the following is the main idea of the passage?

[  ]

A.

Evolution has equipped all creatures with a regular pattern of sleeping and waking.

B.

The study of sleep is an important part of the evolutionary theory.

C.

Sleeping patterns must be taken into consideration in the designing of robots.

D.

The sleeping pattern of a living creature is determined by the food it eats.

▼优质解答
答案和解析
答案:1.B;2.C;3.A;4.D;5.A;
解析:
(1) 从第一段的段意及第二段的首句可知,利用机器人的电池装备原理引出人的作息生物钟的原理。 (2) 第二段“It merely says that evolution has programmed us to perform those functions at a time when activity would be inefficient and…”可知。 (3) 从第二段的最后一句“…,hut we sleep lightly,if….when we fear that…”可得出答案。 (4) 本题考查细节,从文中最后一段可看出。 (5) 从本文的主题句“According to…,evolution equipped us with a regular pattern of…”推出此题的答案。